Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че войната в Украйна може да приключи до няколко седмици, ако Западът спре да оказва военна подкрепа на Киев, цитира ТАСС, като се позовава на изказване на Борел на срещата "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предавана на сайта на Международния институт за стратегически изследвания iiss. org.

"Знам как да сложа край на войната в Украйна. Много е лесно. Прекратяваме военната подкрепа за Украйна и войната ще приключи след няколко седмици“, е заявил той на форума "Шангри-Ла“ в Сингапур.

В същото време Борел е попотал точно в този случай ще завърши конфликтът в Украйна. "Важно ли е или не? Ако е важно, тогава не можем да спрем военната подкрепа за Украйна, защото не искаме свят, който ще стане свят на капитулация, свят, който ще превърне Украйна във втори Беларус", се аргументирал той.

"Въпросът не е да сложим край на войната, а как да сложим край на войната“, е добавил Борел, като е подчертал, че Западът ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна именно защото иска мир в страната.