Евродепутатът Жордан Бардела беше избран за председател на партията Национално обединение, която беше ръководена от Марин льо Пен до началото на президентската кампания през 2022 г. Льо Пен обяви резултатите от вътрешнопартийния вот на конгреса на Националното обединение, който беше излъчен във видеохостинг YouTube в събота, предава Reuters.

Гласуването приключи официално в петък вечерта. Единственият конкурент на Бардел на тези избори беше 53-годишният кмет на Перпинян, партиен форпост в Южна Франция, Луи Алот. Той печели едва 15,16% от гласовете от общия брой на избирателите. Общо в изборите са участвали 36,6 хиляди души.

Бардел влезе в настоящите избори вече в ролята на временен ръководител на партията. Съответните задължения му бяха възложени през юли 2021 г. от бившия председател на Националното обединение Марин льо Пен, която обясни това решение с желанието си да се съсредоточи върху кампанията преди президентските избори през 2022 г., както и желанието да даде шанс за по-младото поколение политици. Губейки на втори тур от Еманюел Макрон (58,55% - Макрон, 41,45% - Льо Пен), тя обяви, че няма да бъде преизбирана за поста председател на партията и оглави фракцията на Националното обединение в Народното събрание (долната камара на парламента) на Франция, като подчерта, че ще продължи да участва активно в политическия живот на страната.

Бардела получава бакалавърска степен по икономика и социални науки от частния лицей Jean-Baptiste-de-La-Salle в Сен Дени. Младият евродепутат започва политическата си кариера в редиците на Националния фронт (старото име на партията до 1 юни 2018 г.) през 2012 г., а три години по-късно става секретар на партийната секция в департамент Сена Сен-Дени. От 2015 до 2017 г. е пресаташе на партията. Успоредно с това до 2021 г. оглавява младежкото крило на Националното сдружение "Поколение нация“ (Generation nation). От 2019 г. е заместник-председател на партията, през същата година печели изборите за Европейски парламент.