Данните сочат, че жените в Русия са все по-голям дял от задържаните по време на протестите срещу мобилизацията на президента Владимир Путин за войната в Украйна, тъй като много руски мъже се страхуват, че ще бъдат изпратени на фронта, ако демонстрират, отбелязва Reuters.

Съдебните документи показват, че във връзка с антивоенните протести през февруари и март, в първите седмици на конфликта, в Москва са обвинени повече жени, отколкото в антипутинските протести през предходните години.

Руските власти твърдят, че протестиращите са задържани, тъй като нерегламентираните митинги са незаконни съгласно руското законодателство, което също така забранява всяка дейност, за която се смята, че злепоставя въоръжените сили.

Жените са 51% от 1383 души, арестувани по време на протеста срещу мобилизацията на 21 септември, и 71% от 848 души, задържани на 24 септември, според данни на руската група OVD-Info, която наблюдава протестите.

Групата, която описва протестите на 21 и 24 септември като най-мащабните от поредицата антимобилизационни демонстрации, заяви, че нарастващият дял на жените, задържани на 24 септември, е дошъл, тъй като някои мъже са се страхували, че ще бъдат призовани в армията, ако бъдат арестувани.