Бившият председател на Европейската комисия отхвърля диктувания мир в Украйна. Но той също не вижда бързо присъединяване на страната към ЕС, пише австрийското издание Kurier.

Жан-Клод Юнкер предупреди да не се създават нереалистични очаквания за бързо присъединяване на Украйна към ЕС. "Мисля, че поради дадените причини Украйна се нуждае от перспективата за присъединяване, но съм много разстроен от неблагоразумието на много политици, също действащи на Запад, които обещават на Украйна бързо присъединяване, аз не виждам това", заяви той в подкаста на вестника Luxemburger Wort.

Според Юнкер не е "жизнеспособен начин" просто да се приеме държава, която е във война и "не може да развие напълно волята си за реформи" поради първостепенни политически причини. "Но след последните събития смятам, че е много вероятно Украйна да се присъедини към Европейския съюз в дългосрочен план“.

Юнкер е силно загрижен относно войната в Украйна. Самият той винаги е търсил диалог с Русия, както и с Китай. Дори и сега той все още е на мнение, "че трябва да поддържаме връзка с Русия и Китай и че трябва да сигнализираме желание за разговори". Факт е обаче, че руският президент Владимир Путин не показа "никаква воля" за "истински мирни преговори", отбеляза екс-председателят на ЕК.

Юнкер предупреди, че в Украйна не трябва да има диктуван мир. "Грешното си е грешно“. Освен това мирът не е най-висшата ценност, която трябва да се защитава, подчерта той. "Свободата е по-висша ценност“.