Четиридесет и девет минути след полунощ в петък, в район на Северо-Анатолийската разломна система се случва умерено земетресение с магнитуд 4.3 според определението на Европейския сеизмологичен център. Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн.НИГГГ-БАН). Турските сеизмолози локализират епицентъра на 65-70 км югозападно от Ерзурум и на 85 км източно от Ерзинджан. Земетръсното огнище е плиткофокусно, с дълбочина 5-7 км под земната повърхност. Намира се между източните разклонения на  Северо-Анатолийската разломна система.

Според земетръсния каталог на Обсерватория Кандили, Истанбул, след земетресението с магнитуд 4.3 са осъществени десетина по-слаби труса; Европейският сеизмологичен център обявява само три от тях, именно онези чийто магнитуд е по-голям от 2.5. Максималният афтершок е с магнитуд 3.3 в 8:39, петък. Почти пълни 32 чáса след земетресението с магнитуд 4.3 същото огнище генерира втори трус с магнитуд 4.3 - събота, в 8:41 местно време (8:41 и у нас). Засега второто земетресение от “дубъла" се придружава от три следващи труса с магнитуди 3-3.7. Вече шест чáса огнищното пространство “мълчи".

Няколко думи за активираната област: Двойката земетресения с максимален магнитуд са усетени изцяло или частично на териториите на вилаети Ерзурум, Ерзинджан, Тунджели, Бингьол. Дълбочината на активността е между 2 и 10 км. Максималната интензивност съгласно статистиката на земетресенията в района е оценена на IV степен, а радиусът на областта на усещане – на около 120 км. Повреди не може да има.

Историчната сеизмичност на района показва катастрофални земетресения през 13 и 15-и век. През декември 1939 година на около 85 км западно от новата активност се случва унищожително земетресение с магнитуд 7.8 (динамична скáла). С огромната си мощ това земетресение убива около 33 хиляди и ранява 100 хиляди души. Повърхностни разкъсвания се простират от Ерзинджан, където е епицентърът , до 400 километра в западна посока; видими хоризонтални премествания достигат 3 метра и 70 сантиметра. През 1949 година земетресение с магнитуд 7.1 атакува днешния епицентрален район с интензивност достигаща увреждащата VII степен.

Горната ретроспекция уверява, че сеизмичната активност в представения район съвсем не е безопасна. Тя се развива сега на не повече от 35-40 км от пресечната точка на две сеизмогенни зони – Северно-Анатолийската и Източно-Анатолийската. Земетръсно активизиране означава натрупване на напрежения в земната среда. Коя ли от двете зони ще има изпреварваща реакция?