Територията на Иран лежи върху граници на няколко основни тектонски плочи и често преживява сеизмична дейност.

В събота, 21:44 иранско стандартно време (20 ч и 14 мин у нас), силно земетресение с магнитуд 5.9 е локализирано в Северозападен Иран, на около 800 км от столицата Техеран и на 130 км северно от град Урумийе (Урмия; 736 224 ж./ 2016 г.). Земетресението е част от серия трусове в района на град Хой, провинция Западен Азербайджан. Трусовете са произведени от недълбоко огнище (7-15 км). След прекъсване от 2020, на 18 януари 2023 започна бурна сеизмична активност в споменатия регион. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Припомняме, че на 23 февруари 2020 година, в същия граничен район между Източна Турция и Северозападен Иран станаха през 10 чáса две земетресения с магнитуд 5.8 и 6.0. В човешки измерения последствията бяха: 10 убити и 141 ранени общо за Турция и Иран; известно е, че разрушени в Турция (провинция Ван) са били над 1000 сгради и пострадали 43 села в Иран.

За земетресението и последвалите го трусове в съботната вечер Държавната информационна агенция IRNA съобщава, че сградите в 70 села са претърпели щети. Спасителите са разчистили развалините, за да освободят затрупаните жители в района на най-силни въздействия. Шефът на Червения полумесец Пирхоссейн Куливанд е обявил край на операциите за издирване и спасяване. Повечето засегнати инсталации за вода, енергия и газови връзки вече са възстановени (само два дни след земетресението!).

Голямото земетресение в събота причини големи щети, освен че е усетено и в съседните Турция, Армения, Азербайджан и Ирак. На какво се дължат щетите? Причините са две - множество земетръсни атаки в един и същи район и непълно възстановяване на устойчивостта на сградите след преживени земетръсни въздействия.

Земетресението на 18 януари предизвиква сериозни щети в сградите от епицентралния район. Преобладаваща част от територията на същия епицентрален район след 18 януари е подложена на увреждащи сътресения от V степен и повече – минимум четирикратно преди да се реализира вторият силен шок с магнитуд 5.9.

Вторият катастрофален трус се реализира близо 10 дни и осем чáса след първия. Той и последвалите го вторични събития причиняват разрастване на повредите. Например, очевидец споделя от епицентрално разстояние около 100 км “Стените вътре в къщата са напукани, фасадите на сградата се рушат. Беше много страшно." Това е резултат от две силни земетресения на стотина километра от източника.

А какво е положението в епицентралния район?

По-горе в текста е обявено, че след първото силно земетресение преди 10 дни поне четири от вторичните събития пораждат сътресения от неблагоприятната за засегнатите сгради V степен в епицентъра. След втория силен трус в същия район се натрупват и повреди от въздействия с

интензивност от V степен на най-малко още 10 труса, последният от които е преди 5 чáса (07:43 локално време). Смазващо, нали? Добре, че жителите са напуснали домовете и са се свряли в палатки и около огньове в снежното и мразовито време, изчаквайки земята да се успокои. Снабдяването с необходимите храна, одеяла, медикаменти е осигурено от Вътрешно министерство и Червения полумесец.