Четиридесет и пет са до този момент вторичните трусове от събитието с магнитуд 6.3, станало в понеделник 20 февруари в 20:04 местно време, които са повлияли хора и сгради в Югоизточна Турция и Северозападна Сирия. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Новата активност на юг от 15-дневните хиляди събития засега е представена от главно земетресение с магнитуд 6.3 според Европейския център и Геоложки проучвания на САЩ, 6.4 по оценка на истанбулската обсерватория Кандили. Афтершоковете с магнитуд над 1.5-1.7, предизвикани от реализиране на това силно земетресение, наброяват вече 245 – 18% от тях са с магнитуд в интервала 3.0-4.2.

Няма каталог, който да описва реализация на земетресение с магнитуд 5.8 в огнището на вчерашния главен трус с магнитуд 6.3-6.4, както е обявено в някои български издания. Подобни неточности са характерни за напрегнатите минути след бедствено събитие. За 15-дневния интервал, изминал от 6 февруари до днес, в района на новата серия земетресения има само един случай. Това е земетресение с магнитуд 5.2 в 22:47 време в епицентъра, станало на 16 февруари, и “добре усетено" в Искендерун и Адана.

В огнището на земетресението с магнитуд 6.3 за времето между 14 и 19:30 часá в понеделник са локализирани 11 “предупредителни" слаби трусове. Самото земетресение с максимална сила в Югоизточна Турция, провинция Хатай, е усетено в Турция до около 630 километра (км) в Ескишехир и на 650 км в Денизли, в столицата Анкара с интензивност до IV степен. В епицентралната област са Самандаг, откъдето има известия за съборени сгради, и Антакия (административен център на Хатай) – атакувана с интензивност от VII-VIII степен, което нанася сериозни повреди на некачествено изградени постройки. В подобно състояние е и Кирикхан, град твърде пострадал от предходната сеизмичност. Силни сътресения са преживели и градовете Хатай и Килис.

В Сирия са изпитани сътресения с интензивност от VI степен в провинция Идлиб на 45 км епицентрално разстояние, в Латакия – на около 70 км – интензивността е от V степен, в Алепо на близо 100 км от епицентъра единично съобщение маркира дори VII степен (явно става дума за ефекти в повредена сграда), в Дамаск на 300 км от епицентъра интензивността достига IV степен според 10 очевидци; от територията на страната информират за интензивност от III степен на разстояния до 500 км.

От Ливан съобщават за въздействия от V степен на 190 км южно от сеизмичния източник и за слаби усещания до 300-320 км. В Бейрут на 250 км преобладаваща е интензивност от IV степен (над 40 сведения). Кипър – от 250-260 до 360 км от епицентъра информацията е за сътресения от IV и III степен (Ларнака, Никозия и др.).

За слаби сътресения информират от Израел – интензивност от IV-II степен на разстояния 350-550 км (в Йерусалим и Тел Авив III степен); Палестина – от 450 км отдалеченост за едва усетено сътресение (II степен) и единични случаи (? висока сграда) на IV степен; Йордания – трусът е усетен на разстояния от 390 до 740 км, в Аман (460 км) интензивността се оценява с III степен; в Ирак сведения за интензивност от IV до II степен са получени от разстояния 630-720 км; Египет дава рекордно отдалечена информация за разстояния между 740 и 1080 км, интензивност от III степен е приписана на Александрия (780 км) и Кайро (около 800 км).

Местоположението на коментираната активизация я поставя в близост до тройна връзка между тектонски плочи. Още не е ясно, обаче, дали тя се е развила в Източно Анадолската разломна система (отразява взаимодействието на трите плочи – Анадолска, Арабска и Евразийска) или появата й е свързана с разломната система Мъртво море (отразява придвижването към север на Арабския полуостров спрямо плочите на Африка и Евразия).