Неделя, 06:36 сутринта местно време (05:36 у нас) в източната провинция Елязъ на Турция се реализира недълбоко земетресение – дълбочина около 10 км – с магнитуд 4.7 според обявеното на сайта на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). 

Епицентърът на земетресението е районът Сиврис, в южната част на Елязъ. Сиврис е и град с около 4 хиляди жители (2012 г.), разположен край езерото Хазар, на десетина километра източно от епицентъра. Там проявите са от V и VI степен (до леки повреди в постройки). В заключение, максималната интензивност достига VI степен по 12-степенната скáла. В големия град Елязъ (443 363 ж./ 2021 г.), на 17 до 25 км северно, сътресението е описано като “страшно", “много силно", “толкова интензивно, шкафовете скочиха" – това свидетелства за интензивност от V-VI степен. На разстояния до 80 км от епицентъра въздействието е с интензивност от IV степен (Гергер, Тунджели, Йешилюрт, Малатя). Сведения за слабо усещане са документирани на разстояние до около 150 км от епицентъра. Анкара е на 550 км и там земетресението не е усетено.

Земетръсната активизация, свързана с реализация на магнитуд 4.7, е продукт на премествания в Източно-Анатолийската разломна система. Това земетресение е последвано от 18 слаби вторични труса, оценявани в истанбулската обсерватория Кандили с магнитуди между 1.4 и 2.3.

На около 10 км в югозападна посока на 24 януари 2020 година, също поради премествания по Източно-Анатолийски разлом, земетресение с магнитуд 6.7 създава много силно въздействие (интензивност от IX степен в епицентъра). Тогава сериозно повредени са над 500 сгради, 72 са станали необитаеми, погубени са около 40 човешки живота, а броят на ранените е надминал 1600. Максималният вторичен трус с магнитуд 5.1 увеличава повредите, нанесени от основното земетресение.