Малки повреди и слаби наранявания са резултатът от земетресенията в Южен Минданао, Филипини, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Както вече е оповестено, земетресение с магнитуд 6.0 удари Филипинския архипелаг в сряда, 18:44 местно време (по обяд в България). Епицентърът на земетресението е в южния голям остров Минданао на република Филипини, провинция Давао де Оро близо до Монкайо (около 94 хил.ж./ 2020 г.). Тук се представят някои детайли относно сеизмичната обстановка.

На разстояния между 20 и 50-60 км около земетръсния източник, който не е дълбоко – дълбочината на хипоцентъра е определена от двата центъра Европейски и Геоложки проучвания в САЩ на 9-10 км) интензивността на сътресенията е от V степен. Отнася се за селища по територията на Южно Минданао. Единични съобщения от епицентралния район информират за сериозно повредени сгради. Интензивността в епицентъра най-вероятно да е от VI-VII степен (тук-таме сгради със сериозни щети).

По-слаби ефекти от земетресението са констатирани на разстояния 50-120 км от IV степен и до 200 км от III степен. Земетресението е усетено съвсем слабо и на 370 км северозапад в островната група Висаяс (град Кебу-Себу). Интензивността на въздействие в административния център град Давао (около 1 милион и 600 хил.ж.), разположен на около 85 км юг-югозапад от епицентъра, е основно от IV степен според заключения във Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

Последствие от силното земетресение с магнитуд 6.0 са около 45 труса, регистрирани в националния сеизмологичен център на Филипините. Само два от тях – след 23 и след 110 минути от основното събитие – са с магнитуд 4.6 и 3.3, а с потенциал за слабо усещане в епицентралния район – още други 6-7 микроземетресения.

Говорителят на Дирекцията за гражданска защита Бернардо Рафаелито Алехандро съобщава с днешна дата: "Досега е докладвано само за малки повреди, повечето на жилищни сгради. Има и слаби наранявания на някои хора, чийто брой се уточнява."

Най-близко във времето и пространството е катастрофално земетресение на 14 април 1924 година с магнитуд 8.1 и дълбочина 15 километра. Епицентърът му е определен на 125-130 км в юг-югоизточна посока от епицентъра на сегашното земетресение с магнитуд 6.0. В резултат на земетресението през 1924 много сгради са били разрушени, а броят на убитите надминава 500.

Причина за високата земетръсна активност в района на Филипинските острови е големият натиск, който те и Филипинската микроплоча изпитват под действие на Тихоокеанската плоча от изток и Евразийската от запад.