Вече седмица Централно Средиземноморие е обект на учестена земетръсна активност. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Около 21 часá местно време в миналия вторник между Сицилия и северното Африканско крайбрежие (Тунис, Либия), в район южно от архипелага на държавата Малта, е регистриран трус с магнитуд 4.4. В утрото на следващия ден, в 05:22 се случва първото умерено силно земетресение от поредицата (магнитуд 5.0 по оценка в Европейския център). Усетено е с интензивност от IV степен по 12-степенната скáла в селища по Малтийските острови на стотина километра северно от морския епицентър.

Второ умерено силно земетресение (магнитуд 5.1 по оценка на Европейския център) се случва след близо 12 чáса в същия ден сряда. През изминалата седмица според Департамента за земни науки при Малтийския университет са регистрирани 13 сеизмични събития с магнитуд 3.5 и повече и дълбочина на огнището до 10-15 км.

В групата земетресения присъства и трето умерено земетресение – понеделник 23 януари, 11:38 време в епицентъра; магнитуд 5.1 по оценка на Европейския център. Усетено е с интензивност до IV степен в Марсаскала и Паола в Югоизточна Малта; в Лука-близо до Валета и в самата столица, Южен регион; също в Рабат – град във вътрешността на Големия остров. И при трите умерени земетресения интензивността не е надвишила четвърта степен интензивност; следва, че няма повреди.

Районът на коментираните земетръсни прояви е под влияние на колизията между Африканската и Евразийската мегаплочи. Пространството между Рагуза-Сицилия и Триполи-Либия е не особено активен източник на сеизмични събития. Максималните трусове през последните 60 години там са не по-силни от станалите през януари 2023.