В нощта на 16 юни срещу 17 юни жителите на много райони в Аквитания, в западната част на Франция, са били уплашени от силни земетресения, което е доста рядко явление за този регион, пише Европейскя правда. 

Националната сеизмологична мрежа и Централното сеизмологично бюро са съобщили, че първите силни трусове са настъпили в 18:38 часа (19.38 българско) на 16 юни, като епицентърът е между градовете Ниор и Ла Рошел. Магнитудът варира от 5,3 до 5,8.  

"Трусове с магнитуд 5 бяха усетени тази сутрин в 4:27 (5:27 българско време) сутринта в същия сектор на департамента Дьо Севър. Пожарните и спасителните служби са нащрек и започват да разследват за щети, отговарят на обаждания и проверяват състоянието на сградите “, се посочва от префектурата на департамента.  

Местните жители са призовани да не остават вътре в сградите и да не се доближават до сгради, които изглеждат опасни след трусовете.

Официално за разрушения все още не е съобщено, но френските медии научиха, че след трусовете в стените на няколко църкви на територията на департамент Дьо Севър са се появили пукнатини.