Земетресението в Източна Индонезия е без щети. Това съобщи за Агеция "Фокус"

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В сряда 15:06 време в епицентъра (08:06 у нас) земетресение с магнитуд 7 сложи начало на сериозна сеизмична активност в североизточната индонезийска провинция Северно Молуку.

Епицентърът на земетресението е в акваторията на Молукско море, а дълбочината на хипоцентъра – на 71 км според 258 регистрации в Държавна агенция по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия, 64 км според 624 пункта в Европейския център и 48 км според 110 регистрации в Геоложки проучвания, САЩ. От цитираните оценки следва, че земетресението се случва във върховата област на океанската земна кора, покриваща микроплочата на Молукско море; по тези места микроплочата се издига между Евразийската и Филипинската плочи..

Поредицата от трусове, последвали земетресението с магнитуд 7.0, е твърде обилна. Само за два чáса в началото на процеса са регистрирани 18 труса с магнитуд в интервала 3.2-4.8, дълбочина от 15 до 100 км и един с магнитуд 5.5 и дълбочина 60 км. От земетръсния каталог се вижда, че в активизацията участват както земни слоеве над горния пласт на океанската кора, така и доста по-дълбоки в два района, отстоящи на около 35 км един от друг – Молукски архипелаг и островната група Талауд; последната е най-северната територия на Индонезия. И така, за изминалите 30 чáса след основното земетресение с магнитуд 7.0 броят на вторичните трусове с магнитуд над 3 е 65.

Сведения за усещане са налице само за максималния трус. Най-силното изпитано сътресение, с интензивност от IV степен по 12-степенната скáла, е на остров Талиабу в провинция Северно Молуку, югозападно от епицентъра. Осезаемо, слабо усетено, е земетресението на островите Талауд, в град Тидоре (114 480 ж./ 2020г.) на 220 км южно от епицентъра и на запад в провинция Северно Сулавеси. При тази степен на въздействие, щети не могат да се реализират.

Геодинамичната обстановка в региона на активност е твърде сложна. В резултат от взаимодействие на Тихоокеанската и Австралийската мегаплочи и намесата на движения на по-малките плочи Филипинска и Сунда, там се извършва подпъхване в мантията с посока към запад и скорост повече от 10 сантиметра годишно (за сравнение, в България скоростите на преместване не надминават няколко милиметра в годината).