На 11 октомври, 18:49 местно време, в източен вилает на Турция се случва умереносилно земетресение. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог.

Епицентърът на събитието е на близо 30 километра северно от град Османие, административен център на едноименен вилает. Началото на сеизмичния процес е на дълбочина 11 км под земната повърхност.

Земетресението е предхождано в същия ден от две микроземетресения с магнитуди 1.9 и 2.0, съответно в 10:10 и 17:41, второто около час преди основния трус. Каталогът на националната обсерватория Кандили-Истанбул обявява 17 труса, последвали основното земетресение. Седем от тях са с магнитуди между 2 и 2.8, останалите – по-слаби. Огнищното пространство се ограничава в област с радиус 8-10 км на повърхността и между 4 и 18 км в дълбочина.

Земетресението с магнитуд 5.0 спада към групата на плитките земетресения. Турските колеги предлагат епицентрална интензивност от V степен чрез автоматично решение за полето на интензивността – разпределението на сътресенията по земната повърхност. Според усещанията на претърпялите труса – сведения, получени в Европейския сеизмологичен център, максималната интензивност навярно е достигнала VI степен – пукнатини и изронена мазилка по селските къщи. Земетресението е усетено освен във вилает Османие, също в съседни вилаети и северни територии на Сирия до разстояния от около 160 км от епицентъра.

Представената активност е в ареала на Източно-Анадолската разломна система, която представлява контактна граница между Арабската и Анадолската тектонски плочи. Общото направление на разломяване в системата е север-североизток – юг-югозапад. Механизмът в огнището на основния трус сочи за раздвижване в север-юг направление; последното се съгласува с ориентацията на участък от разлом в системата.