В неделя, 14 август, в 06:24 местно време (също и у нас) стана земетресение с умерена сила в района на егейския залив Кушадасъ. Магнитудът на земетресението е 4.9-5.0, епицентърът – в акваторията, а огнището плитко – около 10 километра (км). Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълго-годишен ръководи-тел на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В каталога, съставен в сеизмологичния център в Кандили-Истанбул, се регистрира начало за активизиране на пространството, в което предстои да се случи земетресението с умерена сила, още на 11 август. След земетресение с магнитуд 3.6-3.7 се появяват 17 труса с магнитуди между 1.3 и 2.8. Появата им зачестява с времето до вечерта на 13 август, събота.

В ранната неделна утрин се случват две земетресения с магнитуд 3.8 и 4.9-5.0, разделени във времето с по-малко от 6 минути. Такъв ефект при генериране на земетресения се обуславя обикновено от наличие на преграда “бариера" в пространството, която стопира развитието на пукнатината. За едно денонощие след максималните земетресения са идентифицирани 73 вторични труса от същото огнище – плитки земетресения (в първите 15 км под земната повърхност) с магнитуд 1.2-3.3. През следващите 12 чáса микроземетресенията в огнищното пространство се разреждат – само 9 труса с максимална енергия, съответстваща на магнитуд 2.8. Най-силните афтершокове са с магнитуд 3.1-3.3 – засега нито едно събитие с магнитуд 3.5-4.5 !

Първият трус от двойката максимални земетресения е усетен, според информацията достигнала Европейския център, на разстояния до 80 км от епицентъра. При почти нощни условия, това съответства на интензивност от III-IV степен по скáлата за усещане. Земетресението с магнитуд 4.9-5.0 (първата оценка е от Европейския център и Националния в Кандили; втората оценка е в Центъра на Геоложки проучвания на САЩ) е усетено в епицентралния район с интензивност до V-VI степен (в Мендерес, Йоздере, Кушадасъ). Оттам се твърди за липса на щети или “дано няма щети". Ефекти на въздействие с интензивност до V степен са описани и от по-отдалечени селища (Деирмендере и Сеферихисар – северно от епицентъра, Сьоке и Давутлар – в южна посока). Земетресението в 6:24 е усетено най-силно във вилаети Айдън и Измир. Усетен е и на гръцкия егейски остров Самос (Кокари, Хора, Питагорио) с интензивност от IV степен. Остров Самос е автономно княжество в Османската империя в годините 1834-1912, като първият му княз до 1850 година е българинът Стефан Богориди [wikipedia]. Границите на територията на усещане са както следва: до сто километра в северозападна посока от епицентъра (Хиос), 140 км на югоизток, 120 км на юг (остров Кос), на североизток до около 100 км (град Салихли във вилает Маниса).

В обхвата на 20-и век най-близкият епицентър на силно земетресение е епицентърът на това, станало на 16 юли 1955 година. Турските колеги оценяват неговия магнитуд на 6.8, а дълбочината му на 40 км. За разлика от активираните сега дълбочини, посоченото земетресение е от друг характер. Сеизмичността в района се предопределя от напрежения по вътрешно континетални разломи с различна ориентация, като преобладаващата е запад-изток. Приложената карта, съставена в Национална лаборатория Кандили, илюстрира сеизмичната активност през последната седмица. Коментираната по-горе активизация е съсредоточена в централна позиция – пространство с приблизително кубична форма със страна от около 10 километра, а активността в предходните на 11 август дни е разпръсната по направление запад-изток на дължина от 55-60 километра, съответстващо на потенциално земетресение с минимален магнитуд 6.5.