Земетресение с магнитуд 7.7 по Рихтер в петък в далечния Тихи океан създаде малки вълни цунами във Вануату, съобщава Associated Press.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами на САЩ съобщи, че вълни под половин метър са измерени край Ленакел, пристанищен град в островната държава. По-малки вълни бяха измерени на други места край Вануату и Нова Каледония.

Националната служба за управление на бедствия на Вануату посъветва хората да се евакуират от крайбрежните райони към по-високи места. Службата  предупреждава, че хората трябва да слушат своите радиостанции за актуализации и да вземат други предпазни мерки.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия обяви, че очаква крайбрежните райони да изпитат силни и необичайни течения с непредсказуеми вълни на брега.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами също посочва, че са възможни малки вълни за Фиджи, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Гуам и други тихоокеански острови.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че епицентърът на труса е бил близо до островите Лоялти, югозападно от Фиджи, северно от Нова Зеландия и източно от Австралия, където Коралово море се среща с Тихия океан. Епицентърът е бил на дълбочина 37 километра.

Районът е част от "Огнения пръстен“, дъга от сеизмични разломи около Тихия океан, където се случват повечето земетресения и вулканична активност в света.