Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер удари слабо населената югоизточна част на Тайван в неделя, съобщиха от метеорологичната служба на острова, като отбелязват, че има дерайлирали влакове и срутване на сгради, предава Reuters.

Метеорологичното бюро каза, че епицентърът е бил в окръг Тайтунг и е последвал трус с магнитуд 6,4 в събота вечерта в същия район, който не е причинил жертви.

Тайванските медии съобщиха, че ниска сграда, в която се помещава смесен магазин, се е срутила в Юли и в момента е в ход спасителна операция за четиримата души вътре, докато се предполага, че превозно средство е било изхвърлено от мост, който се е срутил.

Тайванската железопътна администрация съобщи, че три вагона са излезли от релсите на гара Донгли в източен Тайван, след като част от козирката и платформата, а около 20-те пътници на борда са били евакуирани и не са пострадали.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в САЩ издаде предупреждение за Тайван след труса, но по-късно отмени предупреждението.

Японската метеорологична агенция издаде предупреждение за вълни цунами от 1 метър за част от префектура Окинава след земетресението.

Земетресението е усетено в цял Тайван, съобщава метеорологичното бюро. Сгради са се разтърсили за кратко и в столицата Тайпе.

Научните паркове в южните градове Тайнан и Гаосюн, където се намират големи фабрики за полупроводници, заявиха, че няма въздействие върху операциите.

Тайван се намира близо до разлома на две тектонични плочи със сериозна земетръсна активност.