Умерено силно земетресение разтърси части от главния индонезийски остров Ява и столицата на страната. Засега няма данни за пострадали и щети, пише Associated Press.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че плиткото земетресение е с предварителен магнитуд 5,6 и че е станало на 37,2 километра под повърхността. Епицентърът е бил на 80 километра  запад-югозападно от Пелабуханрату, крайбрежен град в провинция Западна Ява.

Агенцията по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия измери предварителния му магнитуд на 5.7 и на дълбочина от 10 километра. Вариациите в ранните измервания на земетресенията са често срещани.

Високите сгради в столицата Джакарта се разлюляха за няколко секунди, дори двуетажни къщи се разклатиха силно в столицата на провинция Западна Ява Бандунг и в сателитните градове на Джакарта Богор и Бекаси.

Земетресението беше силно усетено в няколко града и села и предизвика паника у някои, заяви Дарионо, който ръководи Центъра за земетресения и цунами към агенцията.

Трусовете са често явление в голямата островна държава, но е необичайно да се усещат в Джакарта.

Индонезия, сеизмично активен архипелаг с 270 милиона души население, е предразположен към сеизмични катаклизми поради местоположението си върху големи геоложки разломи, известни като тихоокеанския "огнен пръстен“.

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер миналата година уби най-малко 602 души в град Сианджур в Западна Ява. Това беше най-смъртоносното в Индонезия след земетресението и цунамито през 2018 г. в Сулавеси, когато загинаха повече от 4300 души.

През 2004 г. изключително силно земетресение в Индийския океан предизвика цунами, което уби повече от 230 000 души в дузина страни, повечето от които в индонезийската провинция Ачех.