В ранна утрин в четвъртък – 5ч и 7 мин (15:07 у нас) – Северна Калифорния усеща слабо земетресение. Земетресението е с магнитуд 4.1 (оценки на Геоложки проучвания-САЩ и на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център) и епицентър в района на селищата Конкорд и Питсбург. От тези селища в американския сеизмологичен център са постъпили по двадесетина описания на усещания, въз основа на които максималната интензивност е около IV степен. Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

По повод дълбочината на сеизмичния източник двата земетръсни центъра са в разногласие. Американското решение съдържа дълбочинна стойност в интервала 18-19 км, докато Европейският фиксира числото 10 и при това предположение локализира епицентралните координати. Земетресение с магнитуд 4.1 и огнище на дълбочина около 10 км създава максимални въздействия с интензивност до VI степен. При разглежданото събитие, обаче, сведения от епицентралната зона, намиращи се в европейския сайт, сочат интензивност не по-висока от пета степен. Предвид висшата интензивност, предлагана от Геоложки проучвания-САЩ, и тук направения коментар, за дълбочина на източника следва да се приеме решението на центъра в Геоложки проучвания-САЩ, т.е. 18-19 км.

Как са разпределени сътресенията по засегнатата територия? В южна посока трусът е усетен до стотина километра от епицентъра. На юг-югоизток сведенията са за слаби усещания, но събуждащи от сън жители на разстояния до 75 км; по-нататък в долината Сан Джоакин се появяват само единични съобщения от разстояния около 150 и чак 307 км. В източна посока от щата Невада идва едно съобщение от разстояние 390 км за усетена интензивност от III степен (очевидно, будено лице). И, последно за вътрешността на щата Калифорния, сътресения са усетени на разстояния до 140-165 км североизточно от сеизмичния източник в селища, намиращи се в западните предпланини на Сиера Невада.

Обръщайки се към Тихия океан, на 55-65 км в запад-югозападна посока се намира огромният Сан Франциско – там се среща богата гама от ниска степен ефекти, с интензивност между IV и II степен. На запад Океанът е на около 70 км (напр. Сан Джеронимо); сведенията оттам са единични, за слаби ефекти. Сан Бруно, Сан Матео и Хаф Муун Бей, на 85 км в югозападна посока са рядко споменавани в съобщенията с единични слаби усещания. На юг-югозапад наличието на суша позволява да се “измери" интензивността на твърде слабите III и II степен сътресения.

Станалото земетресение не е силно и не е причинило щети. То се е случило в участък от система разломи, съставен от структурни нарушения паралелни на известния разлом Сан Андреас. Активиране в близост на фатално известния калифорнийски разлом е в състояние да обезпокои поне учените в Менло Парк и Бъркли, където действат местни сеизмологични екипи.