Китай може да играе ролята на посредник в евентуални преговори за постигане на мир в Украйна, заяви чешкият президент Милош Земан в интервю за CNN Prima News.

"Наскоро имах видео разговор с китайския президент Си Дзинпин, в който специално подчертах необходимостта Китай да не подкрепя руската агресия в Украйна. Казах на Си, че наистина оценявам това, че Китай досега не е предоставил тази подкрепа на Русия и че му е позволено да поеме евентуална роля на посредник в евентуални преговори, насочени към постигане на мир в Украйна“, отбеляза Земан.

Чешкият лидер разкритикува действията на руското ръководство, което, според него, е довело до военен конфликт в Украйна. Земан, който преди това се застъпваше за развитието на отношенията между Чешката република и Русия, предимно в икономическата сфера, след началото на руската инвазия радикално преразгледа своя подход. "Завърши с безумната грешка на руското ръководство да атакува Украйна и това пресече червената линия“, подчерта той.

Земан защити позицията си за развитието на икономическите отношения между Чешката република и Китай, въпреки критиките, възникнали в страната. Според него разширяването на сътрудничеството е в интерес на републиката. Това се доказва от факта, че Китай е вторият й външнотърговски партньор след Германия.

Според чешкия президент засилването на търговско-икономическото сътрудничество с Китай се възпрепятства от контактите на чешки политици с Тайван, които Пекин възприема като провокация.