Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в италианската столица Рим – първото му в страната след началото на войната, става ясно от съобщение в официалния му Telegram канал.

"Рим. Срещи с италианския президент Серджо Матарела, министър-председателя Джорджия Мелони и папа Франциск. Важно посещение за победата на Украйна“, написа Зеленски.

По-рано италианските медии съобщиха, че мерките за сигурност в Рим ще бъдат изключително строги "по очевидни причини“. Въздушното пространство над града ще бъде закрито.

Въздушният контрол ще се осъществява с помощта на хеликоптери на държавната полиция, ще бъдат засилени проверките на гарите, летищата, както и по река Тибър. Историческият център на Рим ще бъде блокиран.

По данни на ANSA вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни ще посрещне държавния глава на Украйна, след което той ще се насочи към Президентския дворец, за да се срещне със Серджо Матарела. Източници от двореца Квиринал отбелязаха, че визитата на Зеленски не се счита за държавна.