След посещението си във Великобритания държавният глава на Украйна Володимир Зеленски ще отпътува за Париж, където ще проведе среща с държавния глава на Франция Еманюел Макрон и канцлера на ФРГ Олаф Шолц, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, като се позовава на информация от агенция DPA. 

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски е на посещение във Великобритания – първото му след началото на войната през февруари миналата година. В Лондон Зеленски проведе среща с премиера Риши Сунак и бе приет на аудиенция при крал Чарлз III, а също така изнесе реч в парламента на страната, в рамките на която призова за формирането на "самолетна коалиция“ за доставка на изтребители на Украйна.

Поредицата от посещения днес предшестват участието на Зеленски в срещата на върха на Европейския съюз, която започва в четвъртък, 9 февруари, в Брюксел. Подробности от програмата му за срещи не се уточняват от съображения за сигурност.

В понеделник Европейският съвет потвърди поканата, изпратена до украинския президент Володимир Зеленски за посещение в Брюксел за срещата на върха на държавните и правителствените лидер на Общността. По-рано британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, съобщи, че Зеленски възнамерява лично да участва в срещата на върха на ЕС в края на тази седмица, както и да говори на специална сесия на Европейския парламент. В следващите дни информацията бе разпространена и от други медии.

От началото на военния конфликт в Украйна Европейската комисия престана да съобщава предварително датите и плановете за контакти с украинското ръководство и взаимни посещения от съображения за сигурност. На 2 февруари в Киев се проведе съвместно заседание на Европейската комисия с правителството на Украйна, а на 3 февруари – и срещата на върха ЕС-Украйна.