Владимир Зеленски е провел среща с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, министъра на финансите Сергей Марченко и съответните заместник-ръководители на президентската канцелария относно проекта на държавния бюджет за следващата година. Това съобщи президентът на Украйна във видеообръщение, предадено от "Укринформ“.

"Ясно е, че това ще бъде бюджетът на една воюваща страна. Официалните лица ще представят параметрите на проекта, но сега ще подчертая някои важни моменти - политически важни моменти. Първо, повече от един трилион гривни (27 милиарда долара) ще бъдат насочени към сектора за сигурност и отбрана през следващата година, това ще бъде приоритет номер едно“, заяви държавният глава.

Според The ​​Wall Street Journal бюджетният дефицит на Украйна поради военните разходи е около 5 милиарда долара на месец, поради което страната изпитва трудности при изпълнението на социални задължения. По-специално разходите, свързани с конфликти, представляват около 60% от бюджета, докато данъчните приходи покриват само 40% от държавните разходи. БВП на Украйна за годината, според предварителните оценки, ще намалее с 30%. Киев очаква да "затвори“ възникналия недостиг за сметка на външна помощ.