Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет във вторник, с който официално забрани каквито и да е официални преговори с Русия, докато държавен глава е Владимир Путин, предава Reuters.

Указът формализира коментарите, направени от Зеленски в петък, след като руският президент обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия, в това, което Киев и Западът обявиха за "нелегитимен фарс“.

"Той (Путин) не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но с друг президент на Русия“, заяви Зеленски в петък.

Междувременно украинските сили пробиха руската отбрана в южната част на страната и разшириха светкавичната си офанзива на изток, завладявайки територии в райони, анексирани от Русия, която нахлу в Украйна през февруари.

Путин, който навършва 70 години тази седмица, доминира политическия пейзаж на Русия повече от две десетилетия и може да се кандидатира още два пъти, според въведените при последния му мандат конституционни реформи. Така той потенциално може да остане на власт до 2036 г.