Броят на западните танкове и моментът, в който те могат да достигнат Украйна, са от жизненоважно значение. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю пред британския телевизионен канал Sky News.

"Благодарен съм на целия свят за подкрепата на Украйна. Но ако говорим открито и честно, тогава важна роля играе броят на западните танкове и времето, за което те могат да стигнат до нас", отбеляза държавният глава.

Зеленски благодари на Германия, Великобритания и САЩ за решението да изпратят своите танкове в Украйна.

Сутринта в сряда на заседание на германското правителство беше взето решение за предоставяне на Украйна на германски танкове.

По-късно германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на Бундестага след заседание на комисията по отбрана заяви, че танковете Leopard 2 от Германия могат да бъдат доставени в Украйна след около три месеца.

По-рано британското правителство реши да предостави на Украйна танкова рота от основни бойни танкове Challenger 2 - четири веднага и осем малко по-късно.

Администрацията на Джо Байдън клони към изпращането на "значителен брой“ танкове Abrams M1 в Украйна. Изявление на американския президент по въпроса се очаква до края на деня в САЩ.