Украйна би искала да получи стратегически гаранции за сигурност по време на войната, макар страната все още да не е приета в НАТО. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с финландския премиер Сана Марин, предава РБК-Украйна.

"Що се отнася до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, ние сме поканени, но бихме искали да има някои подходящи стъпки напред, в допълнение към статута, който имаме към настоящия момент в отношенията си с НАТО. Разбира се, благодарим на всички държави от НАТО, които ни подкрепят на бойното поле, но ние също така се нуждаем от стратегически гаранции за сигурност“, цитира агенцията думите на Зеленски.

Според президента Украйна очаква да получи гаранции на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"По този път се нуждаем от гаранции за сигурност, дори ако не можем да бъдем в НАТО по време на войната, бихме искали да имаме подходящи гаранции за сигурност. Очакваме подходящи стъпки на срещата във Вилнюс“, подчерта Зеленски.

По-рано от службата на Андрий Йермак заявиха, че Украйна очаква на следващата среща на НАТО да бъде подписан документ за гаранции за сигурност.

Освен това британският премиер Риши Сунак също заяви по-рано, че очаква разработването на гаранции за сигурност за Украйна да приключи преди срещата на върха на НАТО през юли.