Партньорите на Украйна са готови да окажат мощна подкрепа на военните на Киев по отношение на броя на изтребителите F-16. За целта обаче е необходимо да се изгради инфраструктура. Това подчерта държавният глава на Украйна Володимир Зеленски пред журналисти, предава РБК-Украйна.

"Що се отнася до F-16 и инфраструктурата. Няма инфраструктура, тя ще бъде изградена и подготвена. Няма смисъл да се подготвя, докато няма споразумение, че ще имаме подходящите самолети. Към днешна дата нашата последна много важна среща е в Молдова, където проведох разговори с представители на редица страни, които потвърдиха, че със сигурност ще ни дадат F-16“, увери Зеленски.

По думите му прехвърлянето на изтребители изисква съвместно одобрение на страните партньори и САЩ.

"Вече получих разбиране за количеството от някои европейски партньори. Мощно е... Имаше силно предложение. Важно е тази коалиция да се превърне в споразумение на хартия“, допълни той.

Зеленски отбеляза, че едва лед това ще започне подготовката на инфраструктурата на Украйна. Това обаче няма да стане бързо.

Няколко европейски държави, както и Канада и САЩ, изразиха желание да обучават украински пилоти за управление на изтребители F-16. Президентът на САЩ Джо Байдън на срещата на Г-7 в Япония потвърди намерението на Вашингтон да се присъедини към тази инициатива.

Точната дата на началото на обучението не е известна. Въпреки това Полша вече е изготвила график. Според съобщения в медиите Обединеното кралство също ще обучава пилоти от Въоръжените сили на Украйна.