Президентът на Украйна Володимир Зеленски допусна, че войната в страната може да завърши още следващата година, пише европейскйата редакция на Politico.

"Вярвам, че украинците ще бъдат най-влиятелните през следващата година, но в мирно време“, каза той във видеообръщение, публикувано от изданието в сряда.

"Украинските военни, които защитават всички нас на бойните полета, са номер 1“, добави той, като благодари на "всички наши приятели в Европа, които ни помагат да поддържаме стабилност“ и "помагат на милиони да преживеят това ужасно време“.

Забележките му дойдоха, след като по-рано в сряда Путин каза, че очаква "специалната военна операция“ – предпочитаният от Москва термин за нейната пълномащабна инвазия в Украйна – да бъде "дълъг процес“.

Вестникът определи Зеленски като най-влиятелния човек в Европа и отбелязва, че той е "убедил голяма част от Европа, че нейното бъдеще е свързано с бъдещето на Украйна“. В същото време изданието подчертава, че Украйна е страна с широко разпространена корупция, слаба икономика и социално разделение между украиноговорящи и рускоезични жители.