На 5 април президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети за първи път официално Варшава, припомня полският новинарски портал Fakt, като публикува мнението на двама от предходните президенти на страната - Лех Валенса и Бронислав Коморовски – за това какво да се очаква от това посещение. В дневния ред на визитата са не само текущите военни нужди на Украйна, но и други важни въпроси.

Пристигайки в Полша в сряда, 5 април, Зеленски не само ще иска да се срещне с президента Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки, но и ще направи обръщение към поляците. Очевидно въпросът няма да се ограничи само до благодарности, а вероятно ще се направят изявления за следвоенното възстановяване на Украйна.

Вярно, Зеленски вече е бил в Полша няколко пъти, но всеки път пътуваше и се срещаше с представители на полското ръководство на летището в Жешов. Сега президентът Володимир Зеленски ще посети официално Варшава за първи път.

За Лех Валенса, който бе начело на Полша в периода от 1990 до 1995 година, новината е положителна. "Разбира се, че е добре да се срещат, защото е по-добре да си говорим, отколкото да се стреляме. Ние сме съседи и е добре, ако ни каже как можем да помогнем. Той вижда нещата по свой начин, а ние по наш, така че нека поговорим, може би ще очертаем някои общи теми“, коментира Лех Валенса планираното посещение в интервю за портала.

Бронислав Коморовски също се радва, че това посещение най-накрая ще се състои, но смята, че то ще има по-скоро символичен характер. Бившият президент отбелязва, че Зеленски вече няколко пъти е пътувал извън Украйна, дори е посетил САЩ, и не е изненадан, че е настъпил моментът, когато в календара на чуждестранните му визити е включена Полша.

"Президентът Зеленски посети чужди държави и съответните институции, като се фокусира върху тяхното значение, така че не е изненадващо, че той първо отиде в САЩ и Обединеното кралство. Мисля, че той все още някак положително ни отличава от другите страни, но може би не до степента, в която ние се оценяваме, опитвайки се да играем някаква специална, свръхзначима роля, а до степента на реалната роля на Полша в настоящата ситуация“, обясни Коморовски пред Fakt.

Според Гражина Игначак-Бандич, началник на кабинета на президента Анджей Дуда, по време на посещението ще бъдат обсъдени не само настоящите военни нужди на Украйна, но и въпроси, свързани със следвоенното възстановяване на разрушената от войната страна. Бронислав Коморовски също обръща внимание на този аспект. Той би искал Полша да последва стъпките на други западни страни, които обсъждат бъдещото икономическо сътрудничество "днес“.

"Това е въпрос към полските власти дали те могат, в допълнение към политиката на абсолютна подкрепа за Украйна, да осигурят изпълнението на полските национални интереси, например в икономическата сфера, като гарантират участието на нашите компании в процеса на възстановяване на икономиката и инфраструктурата на Украйна. Обичайно е да мислим погрешно, че ако някой помага, тогава не може да говори за това, което иска да получи в замяна. Трябва да можем да помогнем по такъв начин, че да се възползваме от оказаната помощ в бъдеще“, уверен е Коморовски.

Междувременно, според Лех Валенса, по-важно е съсредоточаването върху планирането на бъдещето и върху преодоляването на старата концепция за развитие на света, която Русия олицетворява. Русия, според Лех Валенса, е тази, която иска да се върне към времето, когато държавите разширяваха сферите си на влияние с помощта на танкове и ракети. Полша и Украйна трябва да вървят към формирането на нов свят.

"Преминаваме към нова ера, мисленето в категория на държави вече не е от значение, навлизаме на континентално и дори на глобално ниво. И следователно сътрудничеството между нашите страни е важно за по-нататъшното развитие на света. Путин ще трябва да помисли внимателно и тогава, може би, той ще забележи, че днес светът се разширява поради изравняването на нивата на развитие, а не поради танковете и ракетите", казва Лех Валенса.

Миналата седмица в интервю за полската информационна агенция PAP ръководителят на канцеларията на президента потвърди, че в рамките на визитата на Зеленски ще бъде обсъдено подписването на нов договор за добросъседство между Полша и Украйна.

Според портала въпросът за ново споразумение за добросъседство със сигурност е в дневния ред на планираната среща на президентите на Полша и Украйна. Страните вече работят по създаването на такъв документ. Той би довел до още по-голямо сближаване между двете страни. Както отбелязва Бронислав Коморовски, доскоро отношенията между Полша и Украйна не бяха най-добрите.

"Непосредствено преди началото на руско-украинския конфликт отношенията между нашите страни бяха много студени и то по вина на полските власти. Но този конфликт създаде нова ситуация и днес тези отношения са много динамични, Полша се опитва да играе ролята, която й се падна по волята на съдбата и историята.Т.е. тя пое ролята на важен помощник на Украйна в различни области.И бъдещето на нашите отношения ще зависи от това какъв ще бъде изходът от конфликта“, казва Бронислав Коморовски.