Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски подписа закон за изменение на бюджета, като по този начин увеличи разходите за сигурност и отбрана на 386,9 милиарда гривни (10,5 милиарда долара), става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Върховната Рада.

"Президентът на Украйна подписа закона "За изменение за държавния бюджет на Украйна за 2022 г.“ (приет на 18 октомври 2022 г.). Този закон, наред с други неща, увеличава бюджетните разпределения за някои основни пера от държавния бюджет – като сектора на националната сигурност и отбрана, който ще бъде подпомогнат със средства до 386,9 милиарда гривни (,5 милиарда). Прилагането на този закон ще позволи да се изпълняват неотложни задачи в областта на националната сигурност и отбрана“, се казва в изявлението, публикувано в четвъртък на официалния сайт на Върховната рада.

На 18 октомври парламентът подкрепи предложението на украинското правителство за преразглеждане на бюджета, като увеличи разходите за сигурност до 387 милиарда гривни (10,5 милиарда долара). Правителството предложи по-голямата част от допълнителните средства да бъдат предадени на Министерството на отбраната - 365,2 милиарда гривни (9,9 милиарда долара). Министерството на вътрешните работи ще получи 12,9 милиарда гривни (349 милиона долара), Службата за сигурност на Украйна - 3,7 милиарда гривни (10 милиона долара), Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната - 3,2 милиарда гривни (8,7 милиона долара), Държавната служба за специални комуникации - 1,3 милиарда гривни (3,5 милиона долара), Службата за външно разузнаване - 45 милиона гривни (1,2 милиона долара).

През юли украинският премиер Денис Шмигал заяви, че военните разходи на страната са се увеличили десетократно от февруари насам - от 13 милиарда гривни (352 милиона долара) на 130 милиарда гривни (3,5 милиарда долара) на месец. Според проектобюджета на Украйна за 2023 г., приет преди две седмици от Върховната рада, разходите за сигурност и отбрана ще бъдат увеличени четирикратно през следващата година до 1,136 трилиона гривни (30 милиарда долара).