Държавният глава на Украйна Владимир Зеленски ще се обърне чрез видеовръзка към американските сенатори с молба за одобряване на финансова помощ за военните на Киев, съобщава американският вестник The Washington Post.

Призивът на Зеленски е опит на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да накара Конгреса да одобри искане на Белия дом за 106 милиарда долара за Украйна, Израел и други нужди в областта на сигурността. В същото време се планира 61 милиарда долара от тази сума да бъдат преведени на Киев, уточнява вестникът.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър отбеляза, че украинският президент е поканен, за да могат сенаторите "да чуят директно от него какво е заложено на карта“. Освен това на брифинга ще говорят министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други високопоставени служители.

От редакцията също подчертават, че сред републиканците продължава да расте скептицизмът по отношение на мащаба на помощта за Украйна.

На 4 декември NBC News съобщи, че Демократическата и Републиканската партии на САЩ не могат да постигнат компромис по законопроект за защита на границата и борба с миграционната криза, което би позволило на Байдън да се споразумее за допълнителна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг е посочила в писмо до Конгреса, че САЩ ще изчерпят средствата за помощ на Украйна до края на тази година. Изданието уточнява, че американската администрация се надява да засили натиска върху законодателите за приемане на пакет за спешно финансиране.

Преди това, на 1 декември, координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби призова Конгреса да одобри бюджетните кредити, в противен случай ще бъде трудно за САЩ да предоставят необходимото количество помощ на Украйна през 2024 г. Тогава той отбеляза, че тази ситуация е основната причина за безпокойство за американското правителство.