Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с вицепредседателя на Европейската комисия по Европейския зелен пакт Франс Тимерманс състоянието на енергийната система в страната след руските ракетни удари и изпълнението на бъдещи "зелени“ проекти след войната. Срещата се състоя в Киев, съобщава Укринформ, позовавайки се на пресслужбата на държавния глава.

Зеленски по-специално благодари за значителната подкрепа на Европейската комисия за Украйна и отбеляза личните усилия на Тимерманс.

Според президентската канцелария събеседниците са обсъдили набор от актуални въпроси от двустранния дневен ред, включително в контекста на подготовката за срещата на върха Украйна-ЕС, насрочена за 3 февруари.

Зеленски информира европейския служител за състоянието на енергийната система на Украйна, която редовно е обект на руски ракети, и за необходимата помощ за преживяване през зимата.

"Днес, когато защитаваме нашата енергия заедно с Европейския съюз, Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и други лидери на ЕС ни помагат, по-специално, да осигурим така необходимите генератори и трансформатори“, цитира агенцията думите на украинския президент.

Зеленски също увери, че по време на възстановяването Украйна ще се фокусира върху реализацията на "зелени“ проекти и е готова да се превърне в един от европейските центрове на съвременната "зелена“ енергия.

По време на срещата е отбелязана и важността на по-нататъшното засилване на санкционния натиск върху Русия, по-специално в енергийния сектор.

Енергийната система на Украйна бе подложена на 11 ракетни и 14 безпилотни атаки в последните месеци. Повредите на производствените съоръжения и опорните мрежи са сложни и мащабни. Тяхното възстановяване все още изисква значителни средства и време. Масираните атаки срещу украинската енергийна инфраструктура продължават от 10 октомври насам.