Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристига на посещение в САЩ, в рамките на което ще бъде приет за среща с държавния глава Джо Байдън, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение от офиса на Зеленски, публикувано в Telegram.

"На 11 декември Володимир Зеленски ще започне работно посещение в САЩ. Президентът на Украйна ще се срещне с президента на САЩ Джоузеф Байдън и ще проведе редица срещи и преговори“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Зеленски ще се съсредоточи върху осигуряването на единството на САЩ, Европа и други държави в подкрепата за Украйна и върху "укрепването на международен ред, основан на правила и зачитане на суверенитета на всяка нация“.

Сред ключовите теми на разговорите във Вашингтон ще бъде продължаването на сътрудничеството в областта на отбраната между Украйна и САЩ, по-специално съвместните проекти за производство на оръжия и системи за противовъздушна отбрана, както и координацията на усилията между двете държави през следващата година.

От Белия дом поясниха, че срещата на президентите ще се състои на 12 декември, предава американският телевизионен канал CNN.

"Президентът Байдън покани украинския президент Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, за да подчертае непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава от бруталната инвазия на Русия“, се казва в разпространеното изявление.