Днес, 28 март, президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел телефонен разговор с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на публикация на украинския президент в Telegram.

"Проведох телефонен разговор с председателя на Камарата на представителите Джонсън. Благодарих му лично, на двете страни, на американския народ и президента (Джо) Байдън за жизненоважната подкрепа за Украйна от началото на руската инвазия", се посочва в изявлението на Володимир Зеленски.

Президентът е разказал на говорителя за ситуацията на бойното поле, по-специално за бързото "нарастване на руския въздушен терор". Само през изминалата седмица украинските градове и населени места са били ударени от 190 ракети, 140 дрона тип "Шахед" и 700 противовъздушни ракети. Най-голямата украинска водноелектрическа централа е повредена при един от ударите, припомня украинската медия.

"В тази ситуация бързото одобрение на помощта за Украйна от Конгреса е критично важно. Ние осъзнаваме, че Камарата на представителите има различни позиции за това как да го направи, но основното е, че въпросът за помощта за Украйна остава обединяващ фактор", е добавил украинският президент.

Зеленски е добавил, че по време на разговора е обсъдена и необходимостта от възможно най-скорошно затваряне на източниците, от които Русия финансира войната си.

Зеленски и Джонсън са обсъдили и използването на замразени руски активи в полза на Украйна.

"В това разчитаме и на ръководството на Конгреса", е добавил Зеленски.