Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе извънредно заседание на Ставката на Върховния главнокомандващ, предава Укринформ, като се позовава на съобщение от пресслужбата на държавния глава.

"Участниците изслушаха докладите на командващите войските на оперативните райони за текущата обстановка в участъците на фронта, където са съсредоточени основните усилия, и обсъдиха план за по-нататъшното освобождаване на украинските земи от окупаторите“, се отбелязва в съобщението.

Отделно събралите се анализираха вероятните действия на противника в близко бъдеще. Освен това членовете на Ставката разгледаха въпроса за осигуряването на оръжие и боеприпаси на силите за отбрана и тяхното разпределение между групировките, разположени на най-трудните участъци на фронта.

Съгласно съобщението от Офиса на украинския президент, на срещата са присъствали министърът на отбраната Алексей Резников, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов, министрите на вътрешните работи Денис Монастирски, външните работи Дмитрий Кулеба, инфраструктура Александър Кубраков, ръководители на правоприлагащите агенции, силовите агенции и логистичните сили, както и началникът на кабинета на държавния глава Андрий Ермак и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов.

Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, командирът на войските на ОК "Запад“ Сергей Литвинов, командващият войските на ОК "Юг“ Андрей Ковалчук ​​и ръководителят на Държавната гранична служба Сергей Дейнеко се присъединиха към срещата чрез видео връзка.

Както беше съобщено, прессекретарят на президента Сергей Никифоров обяви заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в петък.