Президентът Володимир Зеленски поиска специален трибунал на ООН да наложи "справедливо наказание" на Русия за нахлуването й в Украйна, включително финансови санкции и лишаване на Москва от правото й на вето в Съвета за сигурност, съобщи Reuters.

Зеленски отправи записано обръщение  към световните лидери в Общото събрание на ООН в сряда, след като преди това руският президент Владимир Путин нареди първата военна мобилизация на Москва след Втората световна война и заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия в това, което той определи като решаващ сблъсък между Изтока и Запада.

Москва планира да свика около 300 000 войници в очевидна ескалация на инвазията си в Украйна, която започна през февруари и доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на милиони и превръщането на градове в руини.

Мобилизирането на Русия може би е най-рискованият вътрешнополитически ход за двете десетилетия на власт на Путин, който последва месеци на обещания от страна на Кремъл, че няма да направи подобно нещо, и идва в момент, когато Русия е изправена пред поредица от неуспехи на бойното поле.

Зеленски изложи пет условия за мир, които според него не подлежат на обсъждане. Те включват наказание за руската агресия, възстановяване на сигурността и териториалната цялост на Украйна и гаранции за сигурност.

"Срещу Украйна е извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание", заяви Зеленски пред Общото събрание на ООН.

В края на речта си Зеленски бе аплодиран бурно от много делегати в ООН.