Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че международните партньори на Киев да подкрепят ответните удари по инфраструктура на територията на Руската федерация. Съответното той заяви на съвместен брифинг с президента на Финландия Александер Стуб в Киев, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Много сме благодарни на различни международни организации, които постоянно осъждат нещо. И е много важно те наистина да осъждат и да акцентират върху ударите по Украйна. Също така, някои повдигат въпроси за удари по петролни рафинерии (на територията на Руската федерация - бел. ред.), върху временно окупирани територии, където има инфраструктурни съоръжения, по военни летища на Руската федерация и по завзети украински територии... За да разберете в крайна сметка как да оцелеете в Харков, как хората могат да живеят без ток, без вода, трябва да дойдете, да видите и след това да осъдите нещо или да не го осъдите“, коментира Зеленски.

Той подчерта, че Русия не разбира от нищо друго освен сила.

"Всички осъждания относно незаконната окупация на нашите територии, атаките срещу нашата енергетика, подкопаването на нашата инфраструктура, нашите водноелектрически централи и т.н., не доведоха до намаляване на атаките на Руската федерация. Т.е. това означава, че тези хора разбират само едно – че след действията им има мощен отговор. Затова смятам, че напротив, нашите западни партньори трябва да подкрепят украинския отговор“, обясни Зеленски.

На 2 април военни на Украйна атакуваха с дронове завода за производство на дронове Shahed-131/136 и съоръжение за рафиниране на петрол в Татарстан. Украински дрон с голям обсег удари инсталацията за първична преработка на петрол в рафинерията в Нижньокамск, след което там избухна пожар.

ООН осъди нападението, като го определи като атака срещу гражданска инфраструктура.