Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова западните страни да приемат Киев в НАТО и ЕС, предава Укринформ.

"Всички виждате колко значителен принос има Украйна за защитата на нашата общност, всички виждате колко е важно, че наистина се обединихме след 24 февруари. Следователно, благодарение на това, вие също виждате, че Украйна трябва да стане пълноправен член на ЕС и НАТО. Призовавам ви да подкрепите нашите кандидатури за членство в ЕС и Алианса“, каза Зеленски в понеделник, говорейки чрез видеовръзка на заседание на парламентарната асамблея на алианса в Мадрид.

Зеленски призова западните страни да направят "всичко по силите си“ за това, включително да наложат нови санкции срещу Руската федерация и да започнат да прилагат неговата "формула за мир“. На 15 ноември на срещата на Г-20 украинският президент предложи "мирен план", състоящ се от 10 точки. Сред тях - осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на "задържани лица" по формулата "всички за всички", както и изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. "Приканвам вас и вашите страни да изберете точката от мирната формула, в която можете да покажете своето лидерство“, каза той.

Зеленски също отново поиска системи за противовъздушна отбрана и финансова подкрепа на Киев.

В края на септември Зеленски подписа заявление за присъединяване към военно-политическия блок по бърза процедура. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на директен въпрос на журналисти дали Алиансът е готов да разгледа подобно заявление. На 6 октомври еврокомисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че Киев не може да се присъедини към НАТО в условията на военни действия на украинска територия.