Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова да се лиши Русия от правото да гласува в Съвета за сигурност на ООН и да налага вето на неговите решения, предава ТАСС.

"Държавата терорист не може да участва в каквито и да било гласувания по отношение на нейната агресия и терор, това е задънена улица“, каза той, говорейки чрез видеовръзка на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, което беше свикано по искане на Киев. Зеленски също призова Русия да бъде лишена от правото си на вето върху решенията на Съвета за сигурност. Според него тези мерки "ще възстановят справедливостта в структурата на ООН".

Това не е първото подобно искане. На 22 септември Зеленски, говорейки чрез видеовръзка на сесия на Общото събрание на ООН, също призова Русия да бъде лишена от право на вето в Съвета за сигурност. Според него наказанието на Русия е част от "формулата на мира".

Освен това Зеленски предложи Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, "осъждаща всяка форма на енергиен терор“.

На спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН президентът на Украйна също повтори искането си за доставка на системи за противовъздушна отбрана. "Молим нашите партньори да защитят нашето небе“, каза той. Имаме нужда от модерни, ефективни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и благодаря на всички, които вече ни помагат".

По-рано Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, заяви, че Зеленски е обявен като говорител от Украйна чрез видеовръзка в нарушение на процедурния правилник на Съвета за сигурност.