Преди речта си пред Общото събрание на ООН украинският президент Володимир Зеленски призова за изключване на Русия от Съвета за сигурност, предаде Tagesschau.

Освен Володимир Зеленски, канцлерът на германия Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън също ще направят изказвания пред ООН.

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Организацията на обединените нации, че е позволила на Русия да остане въпреки агресивната война срещу страната му. Според информационната агенция Associated Press в международната общност "все още има място за руските терористи", заяви той преди началото на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и има право на вето. Очакваше се да говори и външният министър Сергей Лавров. Запитан дали ще остане и ще слуша, Зеленски отговори: "Не знам, наистина не знам." Това е първият път, когато Зеленски ще се яви лично на Общото събрание на ООН след руската атака срещу Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и германският канцлер Олаф Шолц също ще говорят в началото на Съвета за сигурност на ООН. 

Координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия Дом Джон Кърби заяви по-рано в интервю за The Telegraph, че президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи Съветът за сигурност на ООН да бъде разширен, за да противодейства на Русия и Китай.