Президентът Володимир Зеленски призова германските политици да вземат решение за предоставяне на Украйна на противоракетната система "Пейтриът“ Това заяви държавният глава във видеообръщение в края на 280-ия ден от войната, съобщава Укринформ.

Зеленски припомни, че на 30 ноември германският Бундестаг гласува резолюция за признаване на Голодомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Той подчерта, че това решение е необходимо за справедливостта и истината. Освен това държавният глава отбеляза, че това е много важен сигнал за много други страни, че руският реваншизъм няма да може да пренапише историята.

"Още едно решение на Германия, което със сигурност ще стане историческо - да прехвърли системата "Пейтриът“ в Украйна - и канцлерът Шолц, както и цялото поколение настоящи германски политици, ще благодарят на всички поколения украинци", подчерта президентът.

Както е известно, Patriot е зенитно-ракетен комплекс, произведен от американската компания Raytheon.

Според Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (CSIS) системата за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot е основната противоракетна и противовъздушна система в арсенала на американската армия.