Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Япония, където ще участва в срещата на лидерите на страните от Г-7, съобщава РБК-Украйна.

"Япония. Г-7. Важни срещи с партньори и приятели на Украйна. Сигурност и укрепване на сътрудничеството за нашата победа. Днес светът ще стане по-близък", написа украинският президент в канала си в Telegram.

Първите му срещи в страната на изгряващото слънце са били с премиерите на Италия и Обединеното кралство – Джорджия Мелони и Риши Сунак. Подчертава се, че последният е посрещнал Зеленски с прегръдка и думите: "Вие го направихте!“.

Зеленски е благодарил на Великобритания за нейното лидерство в международната  коалиция за доставка на изтребители за ВВС на Киев. Двамата са обсъдили още по-нататъшно прилагане на споразуменията, постигнати по време на преговорите в Обединеното кралство на 14 май, развитието на двустранните отношения между страните и съгласуването на позициите в навечерието на участието в срещата на Г-7.

Лидерите на Г-7 провеждат поредица от срещи в японския град Хирошима в периода от 19 до 21 май, припомня агенцията.

По-рано медии съобщиха, че в рамките й държавният глава на САЩ Джо Байдън ще разговаря със Зеленски и ще обяви отпускането на нов пакет военна помощ на Украйна.