Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски пристигна на предварително необявена визита в Лондон, където ще проведе "преговори по същество“ с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, предава британският телевизионен канал Sky News.

В съобщение в социалната мрежа Twitter Зеленски написа, "ще се срещна с моя приятел Риши“ и "ще проведа преговори по същество - лице в лице и в делегации“.

"Обединеното кралство е лидер, когато става дума за разширяване на нашите възможности по земя и въздух. Това сътрудничество ще продължи и днес", добави президентът на Украйна.

Зеленски пристигна в Обединеното кралство тази сутрин и ще стане първият световен лидер, на който Сунак ще бъде домакин в резиденцията си в Чекърс. Очаква се Сунак да обяви нова военна помощ в подкрепа на Украйна. Миналата седмица Лондон предостави на военните на Киев прецизни ракети с голям обсег.

На 13 май Зеленски посети Рим, където се срещна с президента и премиера на Италия, а също така бе приет на аудиенция при папа Франциск. След това той замина за Германия, където разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц. В неделя Зеленски пристигна във Франция за среща с държавния глава на страната Еманюел Макрон.