Президентът на Украйна Володимир Зеленски във вторник пристигна на фронта в Донбас на участъка Угледар – Мариинка, за да поздрави войниците с Деня на морската пехота от Военноморските сили на ВСУ, съобщава "Украйнаская правда“.

"Нашите защитници. Фронтовият участък в отбранителната зона на Угледар - Маринка. Днес  съм тук, за да поздравя нашите войници за техния Ден на морската пехота на ВМС на ВСУ. Слава на всеки, който защитава Украйна“, гласи съобщението в Telegram каналът на главнокомандващият украинската армия Валери Залужни.

Зеленски поздрави военните за празника и почете загиналите войници.

Според президента украинците знаят и осъзнават със сигурност кой носи на плещите си победата за страната. Той призова войниците да се пазят.

На 22 май Зеленски записа видеообръщение към украинците по пътя, след като на 21 май беше в Япония на срещата на Г-7, където проведе срещи с международните партньори на Украйна. По-специално с президента на САЩ Джо Байдън.

В кулоарите на срещата на върха Байдън обсъди със Зеленски обучението на украински пилоти на F-16 и бъдещото прехвърляне на изтребители в Украйна. Администрацията на Байдън обаче все още не е решила дали Съединените щати ще ги прехвърлят сами.