Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщение към лидерите на страните от Г-7 назова три стъпки, които според него трябва да бъдат предприети "за ускоряване на настъпването на мира“

"Подкрепата за Украйна трябва да продължи. Следващата година - същата като тази година. Но освен това трябва да предприемем дългоочаквани стъпки - нещо, което ще ускори настъпването на мира. Ще изброя тези стъпки. Те са три", каза той във видео, публикувано в канала му в Telegram.

Първото, каза той, е "нова власт“. "Украйна се нуждае от модерни танкове. <...> Имаме нужда от повече ракетна артилерия и повече ракети с голям обсег", каза Зеленски. Втората стъпка той определи като подкрепа на финансовата, енергийната и социалната стабилност, по-специално защитата на украинския енергиен сектор от удари. Третата стъпка, според Зеленски, е прилагането на предложената от него на срещата на Г-20 в Индонезия "формула за мир“ от 10 точки. За да се определи времето за изпълнение на този план, президентът на Украйна предлага да се свика специална среща на върха за глобалната формула на мира.

Зеленски, говорейки на срещата на върха на Г-20 на 15 ноември, заяви, че е дошло времето за прекратяване на боевете и че Киев има "мирен план", състоящ се от 10 точки. Сред тях - осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на "задържани лица" по формулата "всички за всички", както и изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Руското външно министерство, коментирайки "формулата на мира", предложена от Зеленски, заяви, че Киев не е настроен към прекратяване на военните действия и преговори, а към по-нататъшна ескалация на конфликта.