Президентът на Украйна Володимир Зеленски е предложил на Върховната рада да установи 8 май като Ден на възпоменание и победата над нацизма във Втората световна война от 1939-1945 г. в Украйна и да празнува 9 май като Ден на Европа вместо Ден на победата, съобщи Украинская правда.

"На 8 май Украйна и свободният свят си спомнят шест ужасни години в историята на човечеството. От 1939 до 1945 г.... Години, отнели живота на милиони хора, включително 8 милиона украинци. Години на окупация и жестокости, кървави битки, бомбардировки, блокади и масови екзекуции, Холокост-Всичкото зло, което нацизмът донесе на света, донесе и на нашата земя.

Различните народи се противопоставиха на злото в единство, в съюз като част от антихитлеристката коалиция. Народите на Европа и Америка... Азия, Австралия, Африка - всеки има своя собствена история на битки в тази война, но обща история на победа."

Володимир Зеленски е отбелязал, че величието на победата над нацизма се помни от повечето народи по света на 8 май. На 8 май 1945 г. актът за безусловна капитулация на Вермахта влиза в сила. И именно на 8 май светът почита паметта на всички, чиито животи е отнела тази война. 

"Това е чиста история, без идеологически примеси. И това е историята на нашия народ, на нашите съюзници, на целия свободен свят. Днес ние я връщаме на нашата държава.

Днес внасям във Върховната Рада на Украйна законопроект, който предлага 8 май да бъде обявен за Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война от 1939-1945 г."

Зеленски заявява, че украинците никога няма да забравят приноса на техния народ за победата над нацизма и няма да позволят на никого "да заличи ролята на украинците в тази победа, нашия народ, поколението, чиято памет пазим в почти всяко семейство“.

Няма да допуснем да бъде присвоена съвместната победа на народите от антихитлеристката коалиция и няма да допуснем лъжи, че победата е можела да се осъществи без участието на никоя държава или народ“, е заявил президентът.

"Ние унищожихме злото заедно! Точно както сега се изправяме срещу подобно зло заедно. Спомняйки си героизма на милиони украинци в онази война срещу нацизма, ние виждаме същия героизъм в действията на нашите войници сега, потомци на онези, които спечелиха победата, капитулацията на нацизма в онзи ден, 8 май 1945 г. И ние се гордеем с героизма на украинския народ! Тогава и сега", подчертава Зеленски.