"Украинските сили ще трябва да отстъпят още територии на Русия, ако военната помощ от САЩ не пристигне скоро, предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Washington Post.

Администрацията на президента Джо Байдън се бори да прокара през Камарата на представителите международен пакет за помощ в размер на 95 млрд. долара (174 млрд. лева), който включва и 60 млрд. долара (110 млрд. лева) за Украйна, повече от месец след приемането му в Сената.

Зеленски предупреди, че липсата на помощ е спешна и може да застраши големите градове в Украйна.

"Ако няма подкрепа от САЩ, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети Patriot, нямаме заглушители за радиоелектронна борба, нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди", заявява той пред WP по време на скорошно интервю, публикувано в петък. "Това означава, че ще се върнем назад, ще се оттеглим, стъпка по стъпка, с малки крачки."

Според него Киев ще бъде принуден да прави по-малко и да приоритизира ресурсите, а съкращаването може да има последствия.

"Ако ви трябват 8000 снаряда на ден, за да защитите фронтовата линия, а разполагате например само с 2000 снаряда, трябва да направите по-малко", пояснява той, заявявайки, че решението може да включва и съкращаването на фронтовата линия.

"Ако тя се прекъсне, руснаците ще могат да се насочат към големите градове."

Голяма част от източната част на Украйна е под руски военен контрол, откакто Москва започна инвазията си преди повече от две години.

Миналия месец Киев обяви изтеглянето си от Авдeeвка, където се водеха най-ожесточените боеве на източния фронт през последните месеци.

Въпреки че стратегическото му значение е ограничено, загубата на Авдеевка, заедно с превземането на град Бахмут от Москва миналата година, показва как войната изглежда се е обърнала в полза на Русия.

Напоследък Русия засили нападенията си срещу граничните селища на Украйна, тъй като руският президент Владимир Путин повдигна въпроса за създаването на "санитарна зона" в Украйна, за да защити югозападните региони на страната си.

"Загубихме половин година, докато Конгресът спореше. Не можем да губим повече време. Украйна не може да бъде политически спор между партиите", заявява Зеленски в интервюто за WP.

Той също така подчертава, че критиците на помощта в Конгреса не разбират залога в тази война.

"Ако Украйна падне, руският президент Владимир Путин ще раздели света на приятели и врагове на Русия", смята Володимир Зеленски.