Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи ежегодното си обръщение пред Върховната рада, където обобщи резултатите от годината, предава УНИАН.

Както отбеляза народният депутат от "Глас" Ярослав Железняк, освен президента в залата са били правителството в пълен състав, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чуждестранни дипломати, военни, членове на семействата на загинали войници.

Речта на президента продължи 52 минути. В обръщението Зеленски подчертава, че Западът е престанал да се страхува от Русия, защото Украйна се е превърнала в един от лидерите на свободния свят. Според Зеленски именно Украйна е помогнала на Запада да намери себе си отново.

Държавният глава обеща да освободи всички украински затворници, станали пленници на Русия. От началото на войната Украйна вече е върнала 1456 души. Зеленски добави още, че Украйна ще възстанови своята териториална цялост, а в това ще й помогне нейният собствен мощен военно-промишлен комплекс.

Зеленски припомни плана за възстановяване на Украйна, който трябва да бъде най-големият икономически проект в Европа в следвоенния период.

"В Черно море има по-малко флагмани, а един скандален мост все повече работи за "изход“... ако изобщо работи“, с тези думи Зеленски описа Кримския мост.

Украйна ще развива отношенията със страните от Африка и Юга в името на продоволствената сигурност, а също така ще стане лидер в изграждането на зелена енергия, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза и ролята на Нидерландия, която помага Русия да бъде изправена пред съда за военни престъпления.

По-рано Зеленски каза, че 2023 г. ще бъде решаваща на фронтовата линия в конфликта с Русия. Той каза още, че световната общност е приела много положително формулата за мир на Киев.