"На злото не може да се вярва", заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, като призова света да се обедини, за да сложи край на руската агресия срещу страната му, предаде ВВС.

В пламенната си реч в Ню Йорк Зеленски заяви, че трябва да се попречи на ядрено въоръжената Москва да "тласне света към последната война".

Той също така обвини Русия, че е въоръжила всичко - от храната до енергията.

Пълномащабната инвазия на Русия предизвика широко осъждане, допълва британската медия.

В речта си, в която акцентира върху опасността, която Русия представлява за света, той заяви, че други общи предизвикателства, като например изменението на климата, могат да бъдат разгледани по подходящ начин едва след като Москва бъде отблъсната.

"Докато Русия тласка света към последната война, Украйна прави всичко възможно, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава", заяви Володимир Зеленски пред световните лидери, присъстващи на годишната Генерална асамблея.

Той също така подчерта, че Русия просто "няма право да притежава ядрени оръжия".

"Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат по домовете си, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя. Трябва да сме обединени, за да го направим, и ще го направим!" , категоричен е Зеленски.

Той също така обвини Москва, че извършва "геноцид", като отвлича украински деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с предполагаемото незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна, но редица международни експерти и организации посочват все повече доказателства, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна.

Украинският президент продължи да предупреждава срещу "съмнителни сделки", с които се опитват да сложат край на войната, най-голямата в Европа след Втората световна война, при несправедливи условия.

Но ключовият момент от речта му е предупреждението към международната общност, че изходът от войната ще засегне всички.

Целта на Русия, заявява той, е да превърне Украйна в "оръжие срещу вас, срещу международния ред, основан на правила".

Формулата за мир, която той очертаваше в продължение на месеци, по думите му не е само за Украйна, но и за останалата част от света.

Така че подходът е ясен и насочен директно към страните, много от тях от така наречения "Глобален юг", включително Бразилия и Индия, които досега оставаха настрана. Редица държави дори засилиха икономическите си връзки с Кремъл, допълва ВВС.

По-рано през деня украинският президент аплодира речта на Джо Байдън, в която американският му колега предупреди за тежки последици, ако агресията на Русия не бъде спряна.

"Русия вярва, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извършва брутална агресия срещу Украйна без последствия. Ако позволим Украйна да бъде разчленена, сигурна ли е независимостта на която и да е нация?" заяви по-рано Байдън.

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси, чиято страна е предоставила на Русия бойни безпилотни самолети и е смятана за ключов съюзник на Москва, обвини Вашингтон в ескалация на войната в Украйна.

"Съединените американски щати разпалват пламъка на насилието в Украйна, за да отслабят европейските държави. Това е дългосрочен план, за съжаление", заяви той в Ню Йорк.