Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски посети военни близо до град Бахмут в източната част на страната, където продължават ожесточените боеве. За целта украинският президент е пътувал до "предни позиции“, обявиха от пресслужбата му в Киев, без да назовават точното място на посещението, отбелязва германският вестник Die Zeit.

Уточнява се, че Зеленски е изслушал доклади за оперативната обстановка на фронта и е връчил награди на войници. "Имам честта да бъда днес тук, в източната част на нашата страна, в Донбас, и да почета нашите герои“, цитират в прессъобщението думите на украинския президент.

"Бахмут се държи. Силите за отбрана държат града“, написа Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария, като допълни, че е придружавал Зеленски при посещението на фронта.

"Заедно с президента Зеленски посетихме фронтовата линия край Бахмут. За мен е голяма чест да бъда тук, до нашите героични воини. Президентът награди военни. Информиран е за текущата ситуация. Бахмут стои. Силите за отбрана държат града“, написа Йермак в Twitter.

За Бахмут се водят ожесточени боеве от месеци, а през последните седмици руските войски обкръжиха града от няколко страни. Широка едва няколко километра ивица формира връзката с останалата част от контролираната от Украйна територия. По информация на руснаците две трети от града вече са превзети.

Наскоро обявеното решение на Зеленски да няма изтегляне от града, въпреки заплахата от обкръжение, също предизвика критики, тъй като според наблюдатели Украйна търпи големи загуби в града.