Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на работно посещение в Херсонска област, където проведе координационна среща за отстраняване на последствията от взривяването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, предава РБК-Украйна.

"Много важни въпроси: оперативната обстановка в региона, която се е развила в резултат на бедствието, евакуацията на населението от потенциални зони на наводнения, отстраняването на извънредна ситуация, причинена от взривяването на язовира, организацията на поддържането на живота на наводнените територии“, написа Зеленски в канала си в Telegram.

По думите му на срещата са били обсъдени и перспективите за възстановяване на екосистемата на региона и оперативната военна обстановка в зоната на техногенна катастрофа.

"Важно е да се изчислят загубите и да се отделят средства за обезщетения на жителите, засегнати от бедствието, и да се разработи програма за компенсиране на загубите или преместване на предприятия в района на Херсон“, допълни президентът на Украйна.

"Нашата задача е да пазим максимално живота и да помагаме на хората. Благодаря на спасителите и доброволците! Благодаря на всички, които се включват в тази работа!“, заяви още Зеленски.